Gjøvik Bybrass
 • Om oss    • Konserter og arrangementer    • Styret    • Terminliste    • Internside    • Bilder     • Gjestebok    • Hjem  

 

 

   Internside
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 678 576

 

 Noen som trenger en påminning om vask av instrumenter?
 
 

Her får du noen gode tips!

Generell utstyrsoversikt

Dette er hva en behøver for å ta vedlikehold på instrumentet:

– Mild såpe (for eksempel Sunlight eller Lano)

– Myk klut, som ikke riper. Til bruk til avtørking etter vanlig bruk eller vask.

– Fleksibel børste til innvendig rengjøring av bøyler og rør

– Munnstykkebørste

– Ventilolje, for smøring av selve ventilene.

– Bøylefett, for smøring av bøylene etter rengjøringGenerelt

For at instrumentet skal fungere godt og vare lenge, er det nødvendig med jevnlig stell og vedlikehold. Dette er anbefalt:

– Rengjøring av hele instrumentet 2. – 3. hver måned

– Alltid vask og smøring før ferier

– Munnstykket rengjøres hver uke

– Blås ut spytt og kondens ut av instrumentet av vannklaffen etter bruk


Vannklaffen

Denne må sjekkes jevnlig for at den er tett og ikke slipper ut luft. Dette gjøres ved å trekke bøylen der vannklaffen sitter ut, tett det ene røret og blås med trykk i den andre enden. Om det er lekkasje kontrolleres korken og fjæra, og det gis beskjed om feilen til materialforvalter.

Vask av messing og sølv

Instrumenter som er messingfarget er lakkert med en tynn celluloselakk for att glansen i instrumentet skal beholdes. Denne lakken tåler ikke varmt vann eller såpevann! Derfor skal disse instrumentene kun vaskes i lunkent vann.

Sølv- instrumenter kan vaskes i varmere vann, gjerne med et mildt oppvaskmiddel, som Sunlight. Ikke bruk Zalo, da denne fjerner alle fettrester og tærer på alle loddinger.

Munnstykker

På grunn av kondens, mat, godteri etc, blir alle munnstykkene utsatt for irr og andre mindre attraktive belegg. Derfor er det viktig at munnstykkene renses/vaskes regelmessig. Munnstykkene er avgjørende for klangen i instrumentet, om dette er dårlig blir også lyden dårlig. Pass på at det ikke er hakk eller andre feil på munnstykket, da dette kan skade lepper eller ødelegge klangen i instrumentet. Gjør det helst til en regel å skylle munnen før spilling, og vent med is og brus til spillingen er ferdig.

Messing: Munnstykket på messinginstrumenene bør legges i bløt i lunkent såpevann og renses med en liten flaskebørste eller piperenser.
Rene munnstykker gir bedre lyd og større spilleglede.

PS. Husk at det er mulig å koke munnstykket hvis du ønsker å få dette helt rent og fritt for bakterier. Dette gjøres ved at du setter på en kjele med vann på komfyren, har munnstykket oppi, og lar dette koke opp - enkelt og greit!!


Ventilene

Første betingelse for at ventilene skal arbeide riktig er at de er rene. Avstanden mellom ventilstammen og ventilhuset skal bare være stor nok til å tillate en tynn hinne med smøring og alle små partikler som trenger seg inn her ødelegger "glien" i ventilen og reduserer effektiviteten. Selv en god olje vil etter hvert bli uren og må skiftes.

Slik skal ventilene holdes i orden:1. Skru av toppskålen på 1. ventil og dra ut ventilstammen. Tørk av stammen og dra en fille gjennom hullene. Ikke bruk makt. Pass på at ventilen ikke faller i gulvet.

2. Skru så av bunnskålen og gjør denne ren med såpevann (og for eksempel en gammel tannbørste). Sitter bunnskålen fast, så overlat til

materialforvalteren å løsne denne.

3. Er det en bunnfjær, så se etter at denne er i orden - hvis ikke må denne skiftes ut. Dette sjekker du enklest ved å rulle fjæren på et bord. Hvis fjæren sitter ”inne i” ventilen blir den oftest ikke skadet, men utslitt.

4. Sjekk også filten som ligger oppå selve ventilstammen. Denne skal være myk og sørge for at ventilen ikke lager en klikkelyd når den kommer opp etter at du har trykket den ned.

5. Smør godt med såpe på ventilstammen og stikk den inn i ventilhuset fra bunnen. Drei ventilen rundt, frem og tilbake, inntil du kjenner at denne "glir" godt. Blir det ikke bra med en gang, så prøv igjen. Såpe skader ikke ventilen, men det kan for eksempel stålull eller pussemiddel gjøre, så aldri bruk dette. Deretter skyller du godt med rent lunkent vann og tørker med fillen. Sett ventilen sammen igjen og gjør det samme med de andre ventilene.
6. Når det er gjort, heller du lunkent vann ned i klokkestykket, og trykker ned alle ventilene slik at vannet går gjennom alle bøylene. La vannet gå rundt noen ganger.

7. Når du har tømt instrumentet for vann, tar du ut ventilstammene igjen, tørker dem med fillen og smører med ventilolje som er laget til dette bruk. Ikke bruk noe annen olje.


    Utskriftsvennlig versjon
 

 

 

www.bybrassen.no